Søndag den 27. februar er det atter blevet tid til at slå katten af tønden. Der er det nemlig fastelavn. En årligt tilbagevendende begivenhed som ikke mindst familiens yngste ofte ser frem til med stor spænding og glæde. Så skal der findes på flotte, sjove eller uhyggelige udklædninger. Skal man være en fin prinsesse eller måske en pølse i svøb? Manden uden hoved eller en af tidens hotteste sangere? Mulighederne er mange og det samme er udklædningerne, når festlighederne slås i gang fra Gedser til Skagen. Og naturligvis også i Randers, der traditionen tro byder på et væld af fastelavnsarrangementer med masser af mulighed for at slå til fastelavnstønder for både store og små.
Fastelavn i gamle dage
Oprindeligt var fastelavn imidlertid forbeholdt den voksne del af befolkningen. Højtiden går helt tilbage til dengang Danmark var et katolsk land, der dengang fejrede man fastelavn ved at mænd og kvinder klædte dig ud og festede. Gerne med anseelige mængder både mad og drikke – og gerne i flere dage i træk. Dette ændrede sig dog i løbet af 1900-tallet og i dag er fastelavn primært børnenes fest. Også selv om der stadig er nogle steder, hvor man holder fastelavn – eller karneval – for voksne.
En enestående fastelavnsweekend
I Randers er man klar til at holde den festlige og farverige tradition i hævd. Efter et par år præget af corona – også når det gjaldt arrangementer som tøndeslagning – skal den nu have hele armen. Derfor bliver fastelavn fejret mange steder rundt omkring i Randers i denne fastelavnsweekend. Der vil således være rig mulighed for både små og store at slå katten af tønden både lørdag og søndag. Og det uanset om man er klædt ud eller ikke. Selv om en festlig udklædning i den grad er med til at sætte prikken over i’et. Og så giver den også mulighed for at vinde præmier for bedste, flotteste eller mest fantasifulde udklædning!
Bliv kattekonge i Randers
Har I lyst til at være med – og bor i, eller er I blot i nærheden af Randers? Så hold øje med de lokale aviser og lokale grupper på nettet. Her finder du både dato og tidspunkt for hvornår løjerne sættes i gang i det lokale forsamlingshus, sportshal, kirke samt skoler og institutioner. Og så er det bare med at gå i gang med at finde det perfekte kostume. Måske kan I selv lave det ved at klippe og klister, sy og strikke. Eller også findes der heldigvis et stort udvalg af færdige kostumer, der er lige til at hoppe i og tage af sted. Ud i Randers og slå katten af tønden. Og hvem ved? Måske er det en af jer der bliver kattekonge eller -dronning?