Randers Kunstmuseum havde udstillingen BEGÆR/LUST på plakaten i 2017, hvilket udsprang af et samarbejde med andre kunstmuseer i Region Midtjylland i forbindelse med Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017. Idéen var, at de syv kunstmuseer skulle skabe udstillinger, som undersøgte de syv dødssynder. I Randers blev det så dødssynden utugt, man blev sat til at undersøge nærmere.
Randers Kunstmuseum allierede sig med to anerkendte kunstnere, hvis værker skulle gentænke dødssynden utugt. Det var den dansk-tyske kunstner Christian Lemmerz og den amerikanske kunstner Jenny Holzer, som var de udvalgte kunstnere.
Aktualisering af dødssynder
Men hvor aktuelt er det at kalde begær for en dødssynd i 2017, eftersom pornoen og dermed begæret blev sat fri i 60erne og 70erne? Er det enkelte menneskes begær virkelig en synd? Udstillingen på Randers Kunstmuseum valgte at have det ukontrollerede begær som sit omdrejningspunkt. Det vil sige, at kunstnerne i deres værker undersøgte forholdet mellem lyst og vold, lyst og mord, og hvordan et ukontrolleret begær kan føre til drabelige voldshandlinger. Så man kan sige, at kunsterne gentænker dødssynderne og deres betydning i værkerne, som var en blanding af knogler og marmor samt tegninger og fotografier.
Begær og straf
I udstillingen inddrager Christian Lemmerz fx fortidsværker som Dantes Guddommelige Komedie, hvor fortælleren må rejse igennem helvede og skærsilden for at komme til paradis. Undervejs er der referencer til begær. I udstillingen sammenkædes begæret også med straf, og der spørges til, om mennesket ville begære, voldtage og dræbe, hvis der ikke fandtes nogen straf? Er det kun bevidstheden om, at vi vil blive straffet, der afholder os fra at leve vores begær fuldt ud – også de mørke sider af begæret?
Massevoldtægt kan foregår overalt
Lustmord er titlen på Jenny Holzers værker, som har krigen i Eksjugoslavien som omdrejningspunkt. Massevoldtægten af kvinder og piger fremstår meget voldsom, og temaet er stadig aktuelt mange år efter at krigen sluttede, for den slags handlinger kan foregå alle steder i verden, mener kunstneren.